نقش سیستمهای اطلاعات جغرافیایی (GIS) در مدیریت بحران
برای کنترل بحران و رفع آن نیاز به آمادگی از پیش و الگوی از پیش تعیین شده برای یکپارچگی و گردش اطلاعات، سازماندهی، تصمیمگیری، برنامهریزی و هماهنگی میباشد. نبود این الگو مشکلات پیچیدهای را در حین بحران ایجاد مینماید. مثلاً یکی از عمدهترین شرایط پس از سانحه کمبود اطلاعات و عدم اطمینان از صحت آَنهاست. تلاش برای برقراری آمادگی بهتر و پیشگیری از حوادث، از اولویتهای کارگزاران کمک رسانی و مجریان آن میباشد. به همین دلیل، نیاز به اطلاعاتی کامل و بازبینی شده درباره حوادث و تاثیرات انسانی و اقتصادی آن احساس میشود. برنامهریزان، سیاست گزاران و کارگزارانی که در امور مربوط به کمک رسانی درگیر هستند، نیاز مبرم به اطلاعات درست و سریع و در عین حال حتی المقدور یکپارچه دارند.
سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) میتواند بخش مهمی از چاره سازی برای مسایل مربوط به مدیریت حوادث باشد. اطلاعات یکپارچه، درست و به موقع، مهمترین بخش از هر برنامه مدیریتی مهم و اضطراری موفق میباشد. سیستم اطلاعات جغرافیایی این نوع اطلاعات را فراهم می کند. سیستم اطلاعات جغرافیایی می تواند نقش سازنده و مفیدی را در انتقال سریع اطلاعات ایفا کند . تصمیم گیری دقیق و صحیح نیازمند دسترسی هر چه بیشتر به اطلاعات جغرافیایی و آماری است و استفاده صحیح از اطلاعات نیازمند سیستمی است که این مهم را تسهیل نماید. سیستم اطلاعات جغرافیایی پاسخگوی این نیاز است. اطلاعات منتج شده از GIS نقش بسیار مهمی را در مدیریت حوادث و پیش گیری از بحران ایفا میکند. کاربرد موثر آن نه تنها به ویژگیهای تکنیکی مربوط میشود بلکه تحت تاثیر فاکتورهایی مانند جمع آوری دادهها، پردازش و پخش، ایجاد ظرفیت، توسعه نهادی و به اشتراک گذاردن اطلاعات میباشد. روش سیستم اطلاعات جغرافیایی عبارت از مجموعهای است كه با بهرهگیری از امكانات و ابعاد پیشرفته علوم نقشهبرداری و جغرافیا جهت ذخیره ـ بهكارگیری و تحویل و ارایه خروجی اطلاعات جغرافیایی، توانایی انسان در دستیابی به اطلاعات مكانی و توصیفی به صورت یکپارچه را افزایش میدهد. این سیستم به ما این امكان را میدهد كه با بهرهبرداری مناسب، كلیه اطلاعات جغرافیایی را گردآوری سازیم و به كمك رایانهها هرگونه فعالیت بازنگری در اطلاعات و وارد نمودن اصلاحات را میسر میسازد.
سیستم اطلاعات جغرافیایی و یکپارچگی اطلاعات در شهرداري مشهد
سازمان فاواي مشهد همگام با پيشرفت روز افزون تكنولوژي ، با اقدامي درخور توجه ،امكانات نرم افزاري و سخت افزاري خودرا كاملا افزايش داده و تجهيزات مورد استفاده خود در بحث سيستم هاي اطلاعات جغرافيايي را به روز نگه داشته است.
در جهت برنامه ریزی مناسب ، در دسترس بودن اطلاعات، مورد نیاز و ضروری است. اطلاعات نقش مهم و حیاتی را در این فرآیند بازی می کند و با توجه به این نکته که حدود 80 درصد از اطلاعات به دست آمده از محیط زندگی بشر دارای بعد جغرافیایی میباشند، GIS یکی از مهمترین بخش های صنعت فناوری اطلاعات می باشد. به دلیل ماهیت کامپیوتری سیستم اطلاعات جغرافیایی می توان حجم اطلاعات بسیار زیادی را در مورد یک نقطه و یا منطقه خاص هم زمان و به صورت یکپارچه ذخیره کرده و در تحلیل ها از آن استفاده کرد. هنگامی که با نقشه های کاغذی کار می کنیم با دو نوع محدودیت مواجه هستیم؛ اول محدودیت سطح کاغذ زیرا کاغذ نقشه نمی تواند از حد معینی بزرگتر شود. بنابراین باید نقشه را در کاغذ های جدا از هم رسم نمود تا با در کنار هم قرار دادن آنها نقشه کامل به دست آید.در حالی که در سیستم کامپیوتری نقشه ها به صورت یکپارچه (Seamless) در اختیار کاربر قرار دارند.
دوم محدودیت رسم اطلاعات بر روی کاغذ، به دلیل کمبود جا ما نمیتوانیم کلیه اطلاعات مربوط به یک منطقه را بر روی کاغذ درج نماییم، همچنین عوارض را نمی توان از یکدیگر تفکیک نمود، بنابراین مجبوریم نقشه های متفاوتی را از یک منطقه تهیه کنیم. در حالی که در یک سیستم اطلاعات جغرافیایی این محدودیت وجود ندارد و با تغییر در وضعیت نمایش لایه های اطلاعاتی، می توان نقشه های مختلف یک منطقه را مشاهده کرد. GISیکی از کارآمد ترین ابزارها برای تصمیم گیری مدیران است، زیرا به کمک آن به بهترین و گویاترین وجه می توان گزارش های تصویری روشنی از یک محدوده جغرافیایی را در اختیار مدیران قرار داد، تا در تصمیم گیری از آن استفاده نمایند.
تعداد صفحات : 32
فرمت فایل : Word
:: برچسبها:
مقاله و تحقیق تاثیر فناوری اطلاعات در مدیریت بحران شهر (فرمت Word ورد doc و با قابلیت ویرایش و شخصی سازی )تعداد صفحات 32 ,
بحران شهر ,
مدیریت بحران شهر ,
تاثیر فناوری اطلاعات در مدیریت بحران ,
پایان نامه فناوری اطلاعات ,
:: بازدید از این مطلب : 62
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0